Halo's, bijzonnen, bliksem, ...

Een regenboog heeft iedereen wel al gezien, maar er zijn nog veel meer fenomenen zoals bijzonnen, halo's, iriserende wolken enz te bewonderen. Het geheel heet "atmosferische optika".  Meestal worden ze veroorzaakt door minuscule waterdruppels in de atmosfeer, of ijskristallen of stofdeeltjes. Maar zijn ook andere oorzaken voor bepaalde verschijnselen.

Bliksems worden niet veroorzaakt door waterdruppels, ijskristallen of stofdeeltjes, maar door een ontlading tussen positieve en negatieve lading tijdens een onweersbui. Het is allesbehalve gemakkelijk om dit op de foto te krijgen! Enig opzoekwerk op internet leverde toch een bruikbare methode op: belichten tot de bliksem net voorbij was. Uiteraard met heel klein diafragma, heel lage ISO, zodat de foto niet overbelicht is tegen dat de bliksem erop staat! En de sluitertijd op "Bulb", zo kan je zelf bepalen hoe lang te belichten. Een statief is ook onmisbaar en een draadontspanner of afstandsbediening.

Bliksem Bliksem

 

 De 22° halo of kleine kring om de zon wordt veroorzaakt door zeshoekige ijskristallen die het zonlicht weerkaatsen.

Kleine kring om de zon

De kleine kring om de maan ontstaat op dezelfde wijze.

Maanhalo

De bovenraakboog krijg je ook te zien als er zeshoekige ijskristallen in de lucht zitten. Hij raakt aan de kleine kring. Soms zie je beide tegelijk, soms enkel de halo of enkel de raakboog.

Bovenraakboog

 

Iriserende wolken zijn dan weer veroorzaakt door de breking van het zonlicht in de minuscule waterdruppels van de wolken.

Iriserende wolken Iriserende wolken

Ook de corona, die je soms ziet als de zon of de maan versluierd is door wolken wordt veroorzaakt door waterdruppeltjes. En heel soms kan die corona zichtbaar zijn tot in de mistbanken, zoals de foto hieronder.

Corona in de mistWil je meer over deze mechanismen weten? Op mijn Links pagina onder de rubriek "astronomie" vind je een hele website hier aan gewijd.