Ijsland 2014

Ijsland, land van water, vuur en ijs, je moet het ooit eens gezien hebben! In 2014 ging mijn droom alleszins in vervulling. Met een groepje van 9 mensen verkenden we het zuiden en zuidoosten van Ijsland... magnifiek was dat. Foto's zeggen veel, maar het landschap met eigen ogen aanschouwen zegt zoveel meer!

Hierna volgt een kleine samenvatting van wat we allemaal gezien hebben, met enkele foto's. Ijsland 2014: van dag tot dag... (Je kan op de foto's klikken voor een groter formaat)

We vertrekken op zondag 15 juni met het vliegtuig vanuit Zaventem. Na 3 uur vliegen komen we aan in Kevlavik, de luchthaven van Reykjavik. Even nog onze huurwagens afhalen en we kunnen op weg naar onze eerste verblijfplaats: 3 hutten in Skálabrekka aan het Þingvallavatn. Onderweg springen we nog in de supermarkt binnen voor inkopen, we koken ons potje zelf.

De locatie van onze hutten is uniek: ze liggen op een heuvelrug met een schitterend uitzicht over het meer!

Uitzicht op Þingvallavatn

Het meer is enorm, we zien er het eind niet van. Een kleine wandeling naar beneden tot aan de oever van het meer laat ons al direct kennismaken met een heleboel vogels van Ijsland. De noordse sternen, goudplevieren, regenwulpen, bontbekplevieren, ijslandse grutto's en tureluren broeden hier in de buurt. Ze laten zich allen van heel dichtbij zien. Niet om ons te verwelkomen, maar eerder om ons te verwittigen dat we hun territorium betreden. Allen slaan ze alarm, want het is volop broedseizoen.


Noordse stern De noordse sternen doen er een schepje bovenop: ze scheren rakelings langs ons hoofd om ons weg te jagen...
De goudplevier: schitterende vogel. Veel geluid maakte hij niet. Maar hij probeerde ons op een slinkse manier van zijn nest weg te lokken. Goudplevier
ijslandse grutto De ijslandse grutto: zij kwamen niet zo dicht als de andere vogels, ze waren zeer schuw.

De regenwulp: zijn bek is iets korter dan de wulpen die we hier in België ook zien. Alhoewel niet zo mooi gekleurd als de goudplevier, toch een opvallende verschijning.

regenwulp
Tureluur Bijna op elk paaltje zat een tureluur... te tureluren!

16 juni: Gullfoss en Strokkur geyser in de Haukadalur geothermisch gebied

Onze eerste uitstap in Ijsland brengt ons naar de grootste waterval van het land: "Gullfoss", de gouden waterval en naar het geothermisch gebied waar de geysers zich bevinden. Helaas is "Geysir" die zijn naam geleend heeft in alle talen aan de geysers (zelfs keuken- en badgeysertjes) niet meer actief. De actiefste geyser is nu Strokkur, 30 meter verwijderd van Geysir, maar je klok kan je niet op de uitbarsting gelijk zetten! Het weer is niet ideaal, maar we zullen vlug ondervinden dat het weer zich in Ijsland absoluut niet laat voorspellen. Je wordt niet voor niks op voorhand gewaarschuwd dat je alle seizoenen op één dag kan hebben!

Gullfoss Met donderend geraas onder een nevel van opspattend water storten 130 kubieke meter water per seconde zich van 32 meter hoogte naar beneden. Spijtig voor ons was de zon niet van de partij, anders hadden we hier mooie regenbogen kunnen bewonderen.
Strokkur: komt elke 4 tot 8 minuten tot leven. Hij spuit 10 tot 20m hoog. In het gebied liggen nog warmwaterbronnen. Strokkur