Libellen

Libellen en waterjuffers zijn vliegende juwelen! Het zijn uiteraard ook insecten maar verdienen toch een aparte plaats!

Glassnijder   De glassnijder: een zeldzame libel behorende tot de familie van de glazenmakers; Het zijn grote langwerpige libellen die veel vliegen. Als ze rusten hangen ze vertikaal.
 De bruine glazenmaker behoort eveneens tot de glazenmakers.  Bruine glazenmaker
 Paardenbijter  De paardenbijter, eveneens van de glazenmakerfamilie
 En tenslotte de grote keizerlibel  Grote keizerlibel
 Smaragdlibel  Dit is de smaragdlibel, ze behoort tot de familie van de glanslibellen.
 De platbuik behoort tot de familie van de korenbouten. Dit is de grootste over de hele wereld verspreide libellenfamilie. De libellen zijn klein tot middelgroot. Vanaf een uitkijkpost doen ze korte vluchten naar een prooi of indringer. Ze rusten horizontaal. De platbuik herken je aan het forse, brede en afgeplatte achterlijf en 4 driehoekige vlekken op de aanzet van de vleugels.  Platbuik
 Bruine korenbout  Dit is de bruine korenbout, een zeldzame libel, die maar op enkele plaatsen in Vlaanderen voorkomt. De vlekken op de punten van de vleugels zijn erg variabel. De bruine korenbout heeft enkel aan de basis van de achterste vleugels een vlek. Het achterlijf is veel eleganter dan dat van de platbuik. Hieronder 2 uitgekleurde blauwe mannetjes.
 Bruine korenbout  Bruine korenbout
Gewone oeverlibel De gewone oeverlibel rust veel vaker op de grond dan de andere korenbouten. Bij deze libel ontbreken de vlekken aan de basis van de vleugels helemaal. Ze is wel gemakkelijk te verwarren met de bruine korenbout.
De bruinrode heidelibel hoort ook bij de familie van de korenbouten, ze zien er wel een beetje anders uit: ze zijn veel slanker. Deze libel is niet gemakkelijk te herkennen, je moet ze heel goed bekijken! Bruinrode heidelibel
Bloedrode heidelibel De bloedrode heidelibel: makkelijk te herkennen aan de bloedrode kleur van het achterlijf, zwarte poten en bruine ogen.
Paringswiel van de bloedrode heidelibel Paringswiel van bloedrode heidelibellen